İşitme Sorunu Yaşandığında Görülen Kişidir Odyometrist

Beş duyu organımızdan biri; kulağımız. İşitme sorunu yaşadığımız anda ihtiyaç duyduğumuz tüm süreçlerde karşımıza çıkan meslek dalı…Yaşamın ilk günlerinde işitme testi yapmaya götürülen bir bebek ya da yaşamın son demlerinde bir kulaklığa ihtiyaç duyan ninelerimiz, dedelerimiz…

Odyometri, işte bu süreçlerde karşılaştığımız sağlık sektörünün önemli öğelerinden biridir. Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir. Yani hem kamusal alanda hem de özel sektörde istihdam şansı bulan meslek dallarından biridir.

Kulak, burun, boğaz hekiminin hastayı muayenesinden sonra işitmeye ile ilişkili hastalıklarının tanısı ve tedavi şeklinin belirlenmesinde yardımcı bir laboratuvar hizmeti olan odyolojik testleri uygular, işitme ölçümü yapar ve test sonuçlarını hekime sunar, işitme kaybı olan hastalara işitme cihazı takar ve gerektiğinde dil ve konuşma terapistleriyle beraber çalışarak konuşma tedavisine katkıda bulunur.

Bir odyometri teknikeri; öncelikle her sağlık çalışanında olması gereken en önemli nitelik olan özveri sahibi olmalıdır. Sabırlı, insan seven, hoşgörülü ve dikkatli olmak mesleğin gerektirdiği niteliklerden biridir. Bir odyometri teknikeri, eğitimi süresince kendini mesleki yönden geliştirecek yeniliklere açık olmalı; cihaz ve diğer donanımları öğrenmeye yatkın ve işaret dili gibi farklı eğitimlere de açık olmalıdır.

Odyometristler, lisans öğrenimini Odyoloji ile tamamlayabilir ve alanda akademik gelişimini devam ettirebilirler.