Kariyer Seçimi

Kariyer Yolunuz, bugüne dek yaptığınız okul, bölüm gibi tercihlerle başladı ve şu anda o yolda ilerlemektesiniz. Şimdi geldiğiniz noktada kariyer yolunuz sizden bir seçim bekliyor. Kariyeriniz gibi, hayat boyu sizinle olacak bir unsuru seçerken işinizi şansa bırakmayacak sağlam adımlarla ilerlemeniz gerekiyor.

Seçim yapmanın ve seçtiğiniz yöne doğru ilerlemenin zorluklarını aşmanızda size destek olacak, sağlam adımlar atmanızı sağlayacak ‘Kariyer Seçiminde Yedi Adım’ dan bahsedebiliriz.

1. Adım: Kendinizi Tanımak

Her önemli seçimden önce insanın dönüp bir kendine bakmasında fayda var. Kariyer seçimi de bir istisna değil, hatta kendinize en dikkatle bakmanız gereken seçimlerden biri. Nasıl bir çalışma ortamında olmayı tercih ediyorsunuz? devamı için tıklayınız.

2. Adım: İstediğiniz İşler Listesi Yapmak

Doğru karar vermek için, olasılıkları doğru yöntemlerle elemek ve en sonunda doğru seçeneklere ulaşmak gerekir. Aklınızda olan, bildiğiniz, duyduğunuz, yapmak isteyebileceğiniz, ben bu işi yapmak isterim diye düşündüğünüz her işi listenize yazın. devamı için tıklayınız.

3. Adım: İşleri Tanımak, Araştırmak, Listeyi Kısaltmak

Bir önceki adımda listenizi elediniz ve elinizde kısa listeniz var. Kısa listenizde yer alan işleri öncelikle inceleyin. Her bir işin; İş tanımı nedir? Nasıl gereklilikler ve beklentiler var? Çalışma şartları, ortamı, imkanları nasıl? Nasıl bir kariyer fırsatı sunuyor? devamı için tıklayınız.

4. Adım: İlişki Ağından Destek Alarak İşleri Tanımak

Üniversitenin size sunduğu teknik ve davranışsal beceriler bir üniversiteden edineceklerinizin bir kısmıdır. Üniversitenin ve yüksek öğrenim hayatının size sağladığı en önemli şeylerden ikisi sorumlu düşünce sistematiği ve çevredir. devamı için tıklayınız.

5. Adım: İş Başvuruları Yapmak

İş aramanın adımlarından en “görüneni” ve sadece tek adım olduğu sanılan, bir iş bulma sitesine girip, ilgili işlere özgeçmiş göndererek başvuru yapmaktır. Halbuki bu adım özenli ve ciddi bir karar ve hazırlık sürecinden sonra atılan adımlardan biridir. devamı için tıklayınız.

6. Adım: Gerekiyorsa Ek Eğitimleri Planlamak Ve Almaya Başlamak

İncelediğiniz işler içinde, sizin henüz sahip olmadığınız bazı beceri ya da bilgileri gerektiren, bunların olması durumda özelliklerinizin uyduğu ve başvurabileceğiniz işler mevcut ise – yenir bir dil öğrenmek, teknik bir bilgi, yapmayı istediğiniz iş ile ilgili bir sertifika vb.- bu işi daha iyi yapmaya yarayacak ve işverenin tercih ettiği, beklentisi olan becerileri kendinize katmanız önemlidir. devamı için tıklayınız.

7. Adım: Gelişmeye Ve Öğrenmeye Devam Etmek

İşe girdiniz, kariyer yolunuz başladı ya da halen arayış içindesiniz, her durumda gelişmeye ve öğrenmeye devam etmelisiniz. devamı için tıklayınız.

Scroll to Top