Öncelikli olarak, iyi bir özgeçmiş yazısında yazım hataları olmamalıdır. Bu nedenle yazım hatalarını denetlemeli ve mutlaka ikinci bir göze yazdıklarınızı okutmalısınız. Bir başkasının okumasının yazım hatalarından başka önemli bir yararı da yazdıklarınızın anlaşılırlığını denemenizi sağlamasıdır. Yeni mezun olarak, iş deneyiminiz sınırlı olacaktır. Bu sebeple iş deneyiminizi açıklarken başlıklar dışında, aktif olarak neler yaptığınızı da kısaca belirtmelisiniz.
ÖZGEÇMİŞ; İLK ELEME
Çok kullanılan, artık alışılagelmiş ‘takım oyuncusu’, ‘çalışkan’ gibi sizinle ilgili dikkat çekici bir özellik belirtmeyecek sıfatlar yerine gerçekten sizin bu becerileri sergilediğiniz örnekleri yazmalısınız. “Lise Tiyatro kolunda arkadaşlarımla birlikte okuldaki arkadaşlarımızdan ve okul çevresinde oturanlardan kullanılmayan giysileri topladık ve onları x ilindeki köylere gönderdik. Bu projede tanıtım afişlerini hazırladım ve köylerden gelen başvuruları inceleyerek, giysilerin köylere uygun şekilde dağıtımını ve paketlemesini yaptım” gibi. Kimlerle beraber, ne yaptınız, siz tam olarak ne görevdeydiniz? Bunları en kısa ve anlaşılır şekilde belirtmeniz etkili olacaktır.
Mutlaka her zaman klasik bir Özgeçmiş yazınız hazırda bulunmalıdır. Yine de başvuracağınız iş/kuruma göre özgeçmiş yazınızı tekrar gözden geçirmeli ve gerekli ekleme ve düzeltmeleri yapmalısınız. Başvuru yaptığınız yerin web sayfasını, sosyal medya hesaplarını incelemeli, ne aramakta olduklarını tam olarak anlamalısınız. İlanı tam okuyarak özgeçmişinde hangi bilgi ve becerilerin aranacağını anlamaya çalışıp, özgeçmişiniz bu bilgileri sağlayıp sağlamadığını kontrol etmelisiniz.
En Başa ÖZGEÇMİŞ diye Başlık yazmayın.
Verdiğiniz e-posta adresinin profesyonel gözüktüğünden emin olmalısınız. e-posta adresinizin ilk izlenimin tamamlayıcısı olduğu unutulmamalıdır. Sosyal çevrenizde rahatlıkla kullandığınız çokta beğenilen (mnktavsan@ …..mail.com; knry1907@…mail.com; harddd49@….; hitchhiker42@.. gibi) e-posta adresiniz, vermek istediğiniz ilk izlenim ile uyumlu değil ise adınız ve soyadınızdan (birebir olamıyorsa profesyonel görünümü yansıtacak şekilde) oluşan yeni bir e-posta hesabı oluşturabilirsiniz.
Dikkat çekmeye çalışmak, mutlaka mülakata çağrılmanızı sağlamak, aranan kişi olduğunuzu göstermek için özgeçmişinizde abartılara hele de gerçek dışı bilgi ve ifadelere yer vermemelisiniz. Bu dürüstlükten uzak davranışınız fark edildiği anda (ki muhakkak fark edilir, inanın fark edilmemesi ihtimali yok) tüm olumlu olabilecek özelliklerinizi çöp haline getirmiş olursunuz.
Özgeçmişin amacı sizin mülakata çağırılmaya değer, ilk elemeyi geçebilecek bir aday olduğunuzu gösterebilmektir. Özgeçmiş hazırlama konusunda destek isteyen Üniversitemiz mezunları ve öğrencileri Kariyer Yönetimi ve Mezun İlişkileri Ofisimizden randevu alabilirsiniz.