Mülakat Becerileri

İşe Giriş Mülakatı Nedir?

Belirli bir işe başvuran adaylar arasından, işe alınacak kişiyi/ kişileri belirlemek için gerçekleştirilen karşılıklı konuşma ve görüşmeye mülakat denir. Mülakat, İşverenin sizi seçip seçmeyeceğini belirleyecek en önemli adımdır. devamı için tıklayın.

 

Telefonda Mülakat

Önceden belirlenmiş bir saatte aranacaksanız önden sessiz ve sakin bir ortamda hazır bulunun. Önceden haber verilmeden de aranabilirsiniz. İş başvuruları yapmakta olduğunuz dönemde özellikle bilmediğiniz numaralardan gelen telefonları açarken saygılı olmaya ve sakin bir ortamda bulunmaya özen gösterin. devamı için tıklayın.

 

Video Görüşmesi

Gerekli tüm ekipmanların arızasız çalıştığından emin olun (Telefon, bilgisayar, kamera, mikrofon vb.) Kullanacağınız kamerayı sizi ve arka fonunuzu derli toplu gösterecek şekilde yerleştirin. devamı için tıklayın.

 

Yüz Yüze Mülakat

Genellikle iş görüşmeleri klasik yüz yüze birebir mülakat şeklinde yapılır. Bununla birlikte pek çok farklı işe alımda aday seçme görüşmesi biçimi ve hatta pek çok farklı yüz yüze Mülakat biçimi vardır. devamı için tıklayın.

 

Mülakat’ın Yanı Sıra Kullanılan Seçme Değerlendirme Araçları

Bir iş görüşmesine gittiğinizde pek çok firma yüz yüze görüşmenin yanı sıra çeşitli ölçümler uygulamaktadırlar.

Aday Başvuru Formu: Pek çok şirketin kendi iş başvuru formu bulunur ve bunu internet üzerinden doldurmadıysanız görüşmeye gittiğinizde doldurmanız talep edilebilir. devamı için tıklayın.

 

– Mülakat Öncesinde ve Mülakatta Neler Yapılmalı? – 

 

Kendiniz Olun!

Her durumda, unutmamanız gereken tek şey, yalansız (kesinlikle yalansız) ve dolansız ve de abartmalar olmadan kendiniz olmaktır. Eğitiminiz, geldiğiniz seviye, olduğunuz kişiye güvenin. Ölçüm ve değerlendirmelerde başkası gibi, olmadığınız biri gibi olmaya çalışmayın. devamı için tıklayın.

 

Randevu Ayarlama

Başvuru yaptığınız ve ön öz geçmiş elemesinde aday olarak seçildiğiniz firmadan birisi size telefon ederek görüşme için zaman ve yer belirtir. İşveren tarafından söylenen zamanı kabul etmeniz beklenir. Gerçekten o zaman için önemli bir engeliniz yoksa (Aynı zamana denk gelen başka bir iş görüşmesi, siz ya da birinci derece yakınınızın sağlık sorunu gibi ertelenmesi, izin alınması mümkün olmayan durumlar ancak geçerli bir engel sayılabilir), mutlaka istenen zamanda görüşmeye gidecek şekilde şartlarınızı ayarlamalısınız. devamı için tıklayın.

 

Firma ve Pozisyonu İnceleme

Görüşme öncesinde başvuru yaptığınız firmayı (başvurunuzdan önce incelemediyseniz!) mutlaka inceleyiniz ve hakkında bilgiler edininiz. Ana faaliyet alanı, kaç kişi çalıştığı, hangi bölgelerde faaliyeti olduğu, hangi alanlarda faaliyetleri olduğu, şubeleri, temel ürünleri, özellikleri, vurguladığı değerler, söylemleri, misyonları vb. hakkında bilgi edinin. devamı için tıklayın.

 

Kendi Sunumunuzu Hazırlama

Kendinizi ve yaptıklarınızı 3 dakika içinde özetleyecek bir yazı yazın ve bunu anlatmaya hazırlanın. Firmaya gönderdiğiniz öz geçmişiniz ve yazdıysanız kapak yazınızı bir daha okuyun. Buralarda bahsettiğiniz deneyimleriniz, becerileriniz ve de ilgileriniz ile ilgili gerekirse daha fazla bilgi verebilecek şekilde neler söyleyeceğinizi düşünün. Somut örnekler ile düşünün, örnek olayları kendinize unutmamak için not alın. Geçmiş başarılarınızı, nasıl başarılı olduğunuzu düşünün. Bu başarılarınızın ve de başarma yöntemlerinizin başvurduğunuz pozisyona katkıları ne olabilir? devamı için tıklayın.

 

Kendinizi Tanıyın

Güçlü yanlarınızı bilin. Bu özelliklerinizin başvurduğunuz pozisyona katkısı ne olabilir? (Yazın) Zayıf yanlarınızı bilin. İnsanların zayıf yanları vardır, bu önemli değildir. devamı için tıklayın.

 

Prova Yapın

Hazırlıkları yaptıktan sonra, mülakatlarda en çok sorulan sorulara göre bu soruların cevaplarını vererek bir prova yapın. Her bir soruya ortalama üç dakika cevap süresi verin. Mümkünse bunu bir arkadaşınız ile yapın ve söylediklerinizin anlamlılığını, ifade ediş tutumunuzun nasıl yansıdığını, genel olarak duruşunuzu vb. dışarıdan bir göz olarak onun da fikrini alarak düzenleyin. devamı için tıklayın.

Giyim

İş görüşmesine profesyonel kıyafet ile gidilir. Firma tarafından farklı şekilde bir talep belirtilmediyse uygun giyim ceket, kravat, kumaş pantolon, kumaş etek, gömlek vb. olmalıdır. Kıyafetiniz temiz, ütülü ve genelde sıklıkla kullanılan lacivert, siyah, gri, bej, beyaz vb. renklerde olmalıdır. Dikkat çekici parlaklıkta, lameli, simli, çok farklı renk ya da desenlerde kıyafetler görüşme için tercih edilmezler. devamı için tıklayın.

 

İletişim

Kendine güvenli ve de kibar bir ifade biçiminiz olsun. Bunu sağlamak için;

Gülümseyin.

Görüşmecinin yönetim ve yönlendirmelerine uyun. devamı için tıklayın.

 

Mülakatlarda En Çok Sorulan Sorular

Bize kendinizi anlatır mısınız?

Pozisyon ile ilgili düşünceleriniz nedir? Neden bu pozisyon ile ilgileniyorsunuz?

Geçmişteki deneyimlerinizin sizi bu pozisyona nasıl hazırladığını düşünüyorsunuz? devamı için tıklayın.