Özgeçmiş Biçimi

Özgeçmiş için tek bir biçim doğrudur denemez.

Özgeçmiş yazısının amacına uygun olarak rahat okunması, okuyanın önemli noktaları hemen görebilmesini sağlaması ve sizinle ilgili doğru ilk izlenimi sunabilmesi önemlidir.

Herhangi bir başvuruda, sizinle birlikte çok sayıda aday başvuruda bulunacaktır. Bu nedenle özgeçmişiniz, inceleyen kişide hem olumlu bir ilk izlenim yaratmalı hem de başvurduğunuz iş/kurumun adaylarda aradığı özellik ve becerilere sahip olduğunuzu rahatça görülebileceği şekilde düzenlenmiş, yazılmış olmalıdır.

İŞVERENLER SİZİ VE İŞE UYGUN ÖZELLİKLERİNİZİ ÖZGEÇMİŞTE GÖRMEK İSTERLER

Klasik özgeçmiş yazıları, işverenlerin de alıştığı biçim olduklarından daha rahat okunur ve önemli noktalar daha rahat görünür.

Yazı Tipi (Font): Özgeçmiş yazınızı yazarken “Comic Sans” gibi size sıcak gelebilecek ama profesyonel kabul edilmeyen yazı tipleri kullanılmamalıdır. Okunması kolay, net, profesyonel görünümlü – Times New Roman, Arial, Verdana gibi- yazı tipleri tercih edilmeli, yazı boyutu 11-12 olmalıdır.

Başlıklar, maddeler: Başlıklar kullanarak, başlıkları kalın ve daha büyük yazarak, maddelere ayırarak Özgeçmişinizi daha rahat okunur hale getirebilirsiniz.

Listeleme: Her şeyi sondan başa doğru listeleyin, böylece okuyan kişi sizin şimdiki halinizle ilgili en son bilgiyi hemen öğrenir.

Başvurular genellikle internet üzerinden, kurumların kendi sayfalarına ya da kariyer sayfalarından özgeçmiş gönderme şeklinde yapılabilmektedir. Bu sayfalarda yapacağınız başvurularda, hazır bir özgeçmiş formu doldurmanız istenebileceği gibi kendi hazırladığınız dosyanızı eklemeniz de istenebilir. Bir dosya olarak özgeçmişinizi ekleyecekseniz dosyanızın adının profesyonelce olması önemlidir. En kolay anlaşılır olanı ‘Adınız Soyadınız Özgeçmiş’ olacaktır. Ayrıca dosyanız alıcıların açmakta zorlanacağı, özel program gerektiren bir dosya olmamalıdır. Yaygın kullanılan Word dosyası ya da PDF dosyası tercih edilmelidir.