Özgeçmiş İçinde Hangi Bilgiler Bulunur?

İletişim Bilgileri: Tam adınız, ev adresiniz (sadece semt ve şehir yeterlidir), cep telefon numaranız, e-posta adresiniz.

Doğum tarihiaskerlik bilgisi, başvurduğunuz işin özelliklerine göre gerekiyorsa ehliyet bilginiz.

Fotoğraf: Başvurduğunuz iş özellikle gerektirmiyorsa (mesela modellik ya da sahne ile ilgili bir iş değilse) ya da başvurduğunuz kurum özellikle talep etmemiş ise fotoğraf eklemenize gerek yoktur.

Eğitim Bilginiz: Eğitim geçmişiniz, en son bitirdiğiniz okuldan geriye doğru lise bilgisi olacak şekilde tarih sırasında yazılmalıdır. Eğer ilköğretim kurumunuzun ya da ilköğretim sırasındaki deneyimlerinizin başvurduğunuz kurum/pozisyon için bir önemi olacağını düşünüyorsanız ekleyebilirsiniz.

ÖZGEÇMİŞ, SİZİ EN İYİ SUNAN, UYGUNLUĞUNUZU EN DOĞRU ANLATAN BELGE

Çalışma Deneyimi: En son çalıştığınız yer ilk yazılmak üzere, tarih sırasında tüm çalıştığınız iş ve kurumlar yazılmalıdır. Öğrenci veya yeni mezun biri olarak staj yaptığınız kurumları yazmanız yerinde olacaktır. Eğer başvurduğunuz iş/kurum için ilgili ise diğer ek işlerinizi de (ders vermek, kafede çalışmak, çocuk bakmak v.b.) ekleyebilirsiniz.

Beceriler: Bildiğiniz yabancı diller, Bilgi İşlem – Bilgisayar becerileriniz, kullanabildiğiniz programları yazabilirsiniz. Burada listeleyeceğiniz becerilerinizin başvurduğunuz iş/kurum için ilgili ve anlamlı olacağını düşünüyorsanız yazmalısınız. Mülakata çağırılırsanız bu becerilerinizi sergilemeniz gerekebileceğini unutmayın, bu nedenle sahip olmadığınız becerileri yazmamalı, olanları abartmamalısınız.

İlgi Alanları: Genelde kitap okuma, sinemaya gitme gibi yazılan herkese dair ve özellik taşımayan ilgileriniz işverenlerin dikkatini çekmez (Her ne kadar günümüzde giderek kitap okuma, eğer gerçek ise dikkat çeken bir ilgi alanıdır). Burada belirteceğiniz ilgi alanlarınız, sizi daha iyi tanımaya destek verecek, sizinle ilgili oluşacak ilk izlenimi tamamlayacak bir şey olmalı. Mesela, kendi blog sayfanız varsa, bunu yazmalısınız, müzik enstrümanı çalıyorsanız, tiyatro grubundaysanız, halk oyunları, türkü, el becerileri vb. İlgi alanlarınız, sizinle ilgili kişinin zihninde oluşacak izlenimi tamamlayacak ve başvuruda bulunduğunuz iş ile ilgili olarak sizin tercih edilmenizi destekleyecek önemli özelliklerinizdir.

Referanslar: Bu aşamada referans belirtmenize gerek olmamakla birlikte, eğer özellikle istenirse vereceğiniz referanslar sizi profesyonel anlamda tanıyan, çalışma şeklinizi ve becerilerinizi bilen kişiler olmalıdır. Akrabalarınız, ‘yüksek yerlerdeki tanıdıklarınız’ gibi referanslar zaten yazılmamalıdır. Yazılırlarsa da kurumsal bir yapıda hiçbir zaman iyi bir etki bırakmazlar.