Özgeçmişte Yapılan Hatalar

İş alanlarının yer aldığı ve iş başvurusu yapılan birçok insan kaynakları ve kariyer sitesinde, doğrudan başvuru yapabildiğiniz firmaların kendi sitelerinde sizlere doldurmanız için hazır özgeçmiş formu sunulmaktadır. Bu özgeçmiş formlarında da birbirine benzer bilgileri yazabileceğiniz ya da çoktan seçmeli olarak seçebileceğiniz alanlar olduğu gibi özellikle sizden yazmanız beklenen alanlar da bulunmaktadır. Bu alanları doldururken özenli olmanız, yazım dilinize, imlanıza, ifade gücünüze, kendinizi başvurduğunuz iş için neden doğru kişi olduğunuzu sunabilir şekilde anlatıp anlatamadığınıza, elemeyi yapacak kişilerin inceleyecekleri alanlarda bilgi sunup sunmadığınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bununla birlikte, özellikle özgeçmişi bir an önce göndererek adaylar arasına girmenin gerektiği yani hızlı olunması gerektiği zamanlarda çok farklı hatalar yapılabilmektedir. Her durumda öncelikle kendinize temel bilgilerin bulunduğu, başvurduğunuz işe göre üzerinde değişiklikler yapacak olsanız da ana şablon olabilecek bir temel özgeçmiş hazırlamalısınız. Bu özgeçmiş elinizde hazır iken, karşınıza çıkacak başvuru formlarını ya da hazır özgeçmiş formlarını doldurmak çok daha kolay olacaktır.

Yapmaktan özellikle kaçınmanızı önereceğimiz hatalar:

Düzensiz Biçim ve Yazım Hataları

Özgeçmişiniz, başvuruyu yaptığınız kurumda adayları tarayan, bu adaylar arasından sizi seçmesini istediğiniz kişinin önüne elektronik ortamda ulaşır. Araştırmalara göre adaylar arasında eleme yapan kişilerin bir özgeçmişe ilk göz gezdirip incelemeye devam etmeye karar vermeleri ortalama sekiz saniye sürmektedir.

Dikkat edilmemiş ve birbirinden farklı kullanılmış yazı tipleri, hizaları birbiri ile tutmayan başlıklar, paragraflar, farklı madde işaretleri, başka başka dosyalardan kopyalanıp yapıştırılmış gibi duran yazılar… son derece karmaşık, göz yoran, yeterli özen gösterilmeden hazırlanmış bu tip hataları barındıran bir özgeçmiş sekiz saniyelik süre içinde elenir. İlk izlenim olumsuzdur.

Karışık olmayan, bilgi veren, bölümlerin birbirinden başlıklarla ayrıldığı, yapılanların listeler halinde net ve öz cümlelerle yazıldığı bir özgeçmiş ise rahat okunur ve size ait bilgileri iletmeyi başararak olumlu bir ilk izleniminizi oluşturur.

Düzgün, hizalanmış, bölümlere ayrılmış, bilgiyi net ve rahat anlatan bir özgeçmiş ile sizi seçmesini istediğiniz kişi, sizi gözünde olumlu canlandırabilmiştir.

Özgeçmişinizi yazdıktan sonra (kullandığınız program üzerinden yazım denetimini yaptırabilirsiniz) göndermeden ya da sayfaya yüklemeden önce, kaydedip bir gün veya birkaç saat sonra nasıl göründüğüne tekrar bakmak, okumak; özgeçmişinizi geliştirmek, kendinizi daha doğru ifade edebilmek için etkili bir yöntemdir.

Başvurulan İşi/ Kurumu Dikkate Almamak

Her işe aynı özgeçmişi göndermeniz aynı etkinlikte olmaz. Her işin, her kurumun kendine göre istediği, olmasını gerekli gördüğü özellikler vardır. Her iş birbirinden farklıdır. Özellikle farklı sektörlerden farklı işlere başvuru yaptığınızda, başvuru yaptığınız yerin beklentilerini iyi anlamanız, bu beklentilere sizin nasıl cevap verdiğinizi en iyi yansıtacak şekilde özgeçmişinizi düzenlemeniz gerekmektedir.

Doğru Olmayan Bilgi Vermek (Yalan Beyan)

Özgeçmişinizi başvuracağınız işe göre yeniden düzenlemek gerekliliği ile başvuracağı işe uygun özellikler kendisinde olmadığı halde varmış gibi göstermek, doğruyu yansıtmayan bilgiler sunmak çok farklıdır.

Öyle biri değilken kendisini çok hırslı ve iddialı başarılara imza atmış ya da çok sabır ve konsantrasyon gerektiren işleri tamamlamış, başkalarının yaptıklarını kendi yapmış gibi göstermek arzu ettiğiniz görüşmeye davet edilmenizi dahi sağlayabilir. Fakat özgeçmiş inceleme ve işe alım mülakatı konusunda uzman kişiler bu çelişkileri çok rahat görebilirler. İş dünyası gerçekten küçüktür, bu gerekçe ile görünürde sadece bir kapı size tamamen kapanmış gibi görünür ama aslında kapanan kapı sayısı çok daha fazladır.

Enerjinizi yokları var gibi göstermeye değil kendinizi en doğru ve en iyi şekilde anlatmaya harcamalısınız.

Havada Kalan Bildirimler ve Klişe Sözler İle Yazmak

Kimi zaman, kendimizle ilgili yazdığımız şeyler sadece ne yaptığımızı maddeler halinde listelemek olur. Bu yaptığımızı yaparak ne kattığımızı, neyin başarılmasını sağladığımızı ya da bizzat neye ulaştığımızı göstermez. Söylediğimiz, desteksiz ve kanıtsız şekilde havada kalır. Bunu önlemek için hem ne yaptığımızı hem de nasıl sonuçlar aldığımızı belirtiyor olmamız gerekir.

Yeni mezun bir kişi olarak, şimdiye dek yaptığınız işler “gelen evrakları dosyalama”, “dolabı düzenleme”, “masaları temizleme”, “listeyi bilgisayara girme” gibi işlerden oluşuyor olabilir. Bu çok doğaldır. Bunları yaparak sağladığınız bir katkı ve başarı varsa, bunu da yazmayı ihmal etmemelisiniz. Mesela “Dosyaları düzenleme; dosya düzenleme sisteminin harf kataloğunu yenileyerek dosyaların daha kolay bulunmasını sağladım”, “listeyi bilgisayara girmek; listeyi farklı şekilde yazarak, zamanı yarıya düşürdüm” gibi.

“Takım oyuncusu”, “Sonuç odaklı”, “iletişimi kuvvetli” gibi sıklıkla kullanılan olumlu özellik belirten klişe sözcükler, gerçekten böyle biri olduğunuzu gösteren bir gösterge yok ise havada kalır ve okuyan kişinin üzerinde hiç te sizin istediğiniz gibi bir etki bırakmazlar.