Türkologların Çalışma Alanı Türk Dünyasının Tamamıdır…

Türk Dili ve Edebiyatı ruhunu sanatla besleyen, kültürel araştırmalara ilgi duyan, entelektüel gelişimi önemseyen, dil ve iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçlayan ve ufuk açıcı bir alışkanlık olan okuma alışkanlığını meslek haline getirerek profesyonel olarak yapılacak işlerde kullanmak isteyenlere yönelik bir lisans programıdır. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde millî ve evrensel kültür çalışmalarının başat ögelerinden olan köklü Türkoloji birikimini edinirsiniz. Ruhunuzu ve benliğinizi Türk ve dünya yazarlarının roman, hikâye, şiir, tiyatro gibi edebî eserlerini okuyarak zenginleştirirsiniz. Derslerde sıklıkla karşılaşacağınız psikoloji, felsefe, sosyoloji, coğrafya, iletişim gibi sosyal bilimler alanlarına yönelik bilgilerle entelektüel bir zihne sahip olur, çağımızın ihtiyaçlarını anlayacak bir yetkinlikle donanırsınız.

Dört yıl boyunca katbekat artacağından emin olabileceğiniz bir ilgiyle tanıyacağınız yazarlar, şairler, edebî eserler, edebî karakterler, edebiyat ve sanat akımları, dilin büyülü düzeni, Türk halk kültür ve ürünleri, Türk toplulukları, Türkçenin tarihi zenginliği, kuramcılar ve bilim insanlarının ardından bölümden Türkolog unvanıyla mezun olursunuz. Resmî ve özel kurumlarda Türkolog unvanıyla görev alabilir, pedagojik formasyon eğitimini tamamlayarak devlet okulları, belediyelerin eğitim merkezleri ve özel okullarda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olabilirsiniz. Ayrıca yazılı ve görsel medya da dâhil olmak üzere yayıncılığın her alanında metin yazarı, reklamcı, editör, yayımcı, redaktör, programcı vb. olabilme olanağınız da var. Yabancılara Türkçe Öğretimi sertifikası alarak gerek yurtiçi gerekse yurt dışında yabancılara Türkçe eğitimi veren üniversitelerde okutman olarak çalışabilirsiniz. Lisansüstü eğitime devam edip, üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim üyesi olabilirsiniz.