İnsan yaşamında en temel ihtiyaçlardan olan beslenme istisnasız her insanı ilgilendiren bir konu. Bu sebeple hem aşçılık hem de tüm yiyecek sektörünün çok popüler olması görüldüğü gibi kaçınılmazdır. Aşçılık, yemek, mutfak, lezzet gibi konular hemen herkesle ortak bir payda da buluşma sağlayan tanımlardır. Beş duyuya birden hitap eden bu mesleği, bir üst seviyeye taşımak ve profesyonel bir şef olabilmek içinse başlangıçta iyi bir eğitimin sizlerin hızla ilerlemenizi sağlayacağı kuşkusuzdur. Mutfak sanatlarını, kültürlerin yeme içme alışkanlıklarını, dünya çapında yiyecek içecek ürünlerini, Türk ve Dünya mutfaklarının yemeklerini ayrıntıları ile tanıyabilmek, yenilikler de ekleyerek özgün yemek reçeteleri oluşturabilmek ise uzun bir süreçte bir şefin kendisini geliştirmesine bağlıdır.
Şefler hem başlangıç seviyelerinde hem de yönetici seviyelerinde sınırsız, ulusal ve uluslararası iş imkanları bulabilmektedir. Örneğin; beş yıldızlı oteller, uluslararası seyahat gemileri, restoranlar, lokantalar, uçan şefler, yiyecek fabrikaları, dünyanın farklı yerlerinde bulunan oteller, yurt dışı ücretli staj imkanlarının yanı sıra kendi işletmesini açmak isteyen aşçı şeflere de çok iyi iş imkanları bulunmaktadır.
Mesleğin mizacı gereği mutfak şefliği; oldukça enerjik, yaratıcılığı ve sanatsallığı destekleyen, çok çeşitli varyasyonlara açık, belirli bir disiplin içerisinde esnek çalışma ortamı ve saatleri olan, yapılan işin karşılığını anında görebileceğiniz ve insanların sağlığını, damak tatlarını, lezzet ve yeme hazlarını görsel, fiziksel, duygusal olarak etkileyebileceğiniz bir meslektir.
Aynı zamanda aşçılığın çok özel olma nedenlerinden biri ise, tüm dünya üzerinde var olan sonsuz çeşitlilikteki, bitkiler, hayvansal besinler, su ürünleri, mantarlar, meyveler, sebzeler, baharatlar, yenilebilir ve yemek yapılabilir tüm ürünleri tadarak, koklayarak, karıştırarak, pişirerek ve bunlarla zengin içerikler yaratarak çalışılan bir meslek olmasıdır. Tüm bu bilgiler sizlere de heyecan verici geliyorsa, okurken duygularınız, hisleriniz harekete geçiyor tüm o kokuları, lezzetleri, enerjiyi hissedebiliyorsanız, aynı dili konuşuyoruz demektir. Aşçılık Programı tarih, coğrafya, tıp, botanik gibi birçok bilim dalı ile bağlantılı olan çok yönlü (multidisipliner) bir programdır. Mezunlar dikey geçiş ile Diyetisyenlik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi programlara da akademik olarak devam edebilecekleri gibi, daha mezun olmadan ikinci yıllarında iş olanaklarını değerlendirmeye başlayabilmektedirler.