Radyoterapi teknikeri, hastanın, hekim tarafından belirlenen vücut kısımlarının filmini çeken ve hastalara ışın tedavisi uygulayan kişidir. Bilgisayarlı tomografi ile istenilen bölgelerin filmini çeker ve hekim tarafından planlanan tedaviyi hastaya uygular. Ultrason, nükleer görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, radyodiyognostik, röntgen cihazı gibi birçok tıbbi aygıtı çalıştırmak ve gerektiğinde kalibrasyonları ve bakımıyla ilgilenmek görevlerindendir. Bu sebeple radyoterapi teknikeri olacaksanız, ileri bir fizik bilgisi ve teknik yatkınlığa ihtiyaç duyacaksınız demektir.
İyi derecede fizik ve anatomi bilgisine sahip olmanız, üç boyutlu düşünebilmeniz ve kuvvetli el-göz koordinasyonunuz olması şart.
Özellikle kanser hastalarıyla çalışacağınızdan; sabırlı, dikkatli, güler yüzlü olmanız ve empati yeteneğinizin de bulunması şart.
Radyoterapi teknikerleri, kanser hastalığının tüm evrelerinde yani teşhis konulmasından tedavi sürecinin sonuna kadar, radyoloji uzmanları, sağlık fizikçileri, onkologlar ve radyasyon onkolojisi hekimleriyle beraber çalışırlar. Hastalarla etkili iletişim kurabilmek, dikkatini işine vermek ve kendisinden istenilen tedavi yönergelerini doğru uygulayabilmek ve bunların hepsini aynı anda yapmak zorundadırlar. Zor iş ama değer…
Çalıştığınız ortam, moral ve motivasyon bakımından düşük olan hastalarla dolu olacağından; neşeli, umut veren, hoşgörülü bir kişilik yapısına sahipseniz, hastalara önemli pozitif katkınız olacaktır.
Sağlık Bakanlığının yataklı ve yataksız tedavi kurumlarıyla, koruyucu sağlık hizmetleri veren kuruluşlarında, üniversite ve çeşitli kuruluşlara bağlı hastanelerde, özel klinik ve polikliniklerde görev alabilirsiniz.