Psikolog, insanı seven, empatik; konuşma, iletişim becerisi kuvvetli ve iyi bir dinleyici; araştırmacı ve analitik düşünen, çözüme odaklı; yardımsever, okumayı, kendini geliştirmeyi seven kişiler için duygusal ve maddi açıdan tatmin eden bir meslektir. Lisans boyunca bu mesleğin gerektirdiği tüm becerilerin kazanımı için akademik ve sosyal alanlarda çeşitli uygulama, etkinlik, staj, değişim programları, proje, atölyelere katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Psikoloji ve beyin farkındalığı günlerinde çok eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Kendi gelişiminiz için birebir danışmanlık alabilirsiniz. Lisans derecesi alarak sağlık bilimleri lisansiyeri olma hakkını da kazanmış olursunuz.
Danışman Psikolog olarak bir Psikiyatrist ya da Klinik psikoloğun sorumluluğunda evlilik, aile, mesleki danışmanlık gibi alanlarda danışmanlık yapabilirsiniz. MEB’in açtığı Aile Danışmanlığı eğitimine veya Sağlık Bakanlığının açtığı Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları ve Öfke Yönetimi Uygulayıcısı gibi kurslara katılıp kendi başınıza çalışabilirsiniz. Sağlık kurumları, hastaneler, klinikler, huzur evleri, reklam şirketleri, insan kaynakları ve halkla ilişkiler, çocuk yuvaları, anaokulları, kreşler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, devlet kuruluşlarında (Sağlık, Savunma, İçişleri, Dışişleri, Adalet ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, TÜBİTAK gibi), okulların ve üniversitelerin öğrenci danışma ve kariyer planlama merkezleri, rehberlik-psikolojik danışmanlık merkezleri, sanayi ve endüstri kuruluşları, sosyal hizmet kurumları ve araştırma merkezleri gibi alanlarda çalışabilirsiniz. KPSS’ ye girerek 4131 nitelik koduyla devlet kurumlarına atanabilirsiniz.
Klinik psikolog olmak isterseniz mutlaka yüksek lisans yapmanız gerekir. Üniversitelerde psikolojinin seçtiğiniz bir alt alanında akademisyen olmayı seçebilirsiniz. Özellikle robot kullanımının arttığı son zamanlarda, sevgi, saygı, yardımlaşma, adalet, ahlak vb. gibi.